Cele 6 motive pentru care maiaua lichida poate muri – sfaturi pentru brutari

Este prima data cand pregatesti pe cont propriu maia lichida sau deja ai incercat, dar ai dat gres?

Daca vrei sa faci o maia sanatoasa, cu care sa pregatesti cele mai pufoase si aromate paini, trebuie sa stii cateva secrete. Continua sa citesti si afla care sunt principalele motive pentru care maielele pot muri!

  1. Alimentare inconsistenta sau inadecvata

Maiaua este un ecosistem viu, plin de bacterii si ciuperci care se hranesc si se inmultesc, si ca orice organism, are nevoie sa fie hranita regulat pentru a supravietui. Daca uiti sa o alimentezi sau daca raportul dintre faina si apa nu este cel potrivit, maiaua poate deveni slaba si eventual poate muri. Este esential sa mentii un program regulat de hranire al maielei si sa ajustezi consistenta amestecului in functie de tipul de faina pe care il folosesti.

Cel mai bine este sa urmezi cu atentie instructiunile retetei pe care ai ales sa o folosesti pentru a-ti prepara propria maia.

  • Temperaturi extreme

Maiaua lichida iubeste temperaturile confortabile, undeva intre 20-26°C, si uraste fluctuatiile mari de temperatura. Daca locuiesti intr-o zona cu un climat cu temperaturi extreme, fie caldura excesiva sau frig puternic, maiaua ta poate suferi. Temperaturile ridicate pot duce la supraactivarea si epuizarea rapida a maielei, in timp ce temperaturile scazute o pot incetini sau chiar o pot adormi.

Asadar, este important sa gasesti un loc in care temperatura ambientala este stabila si pe placul culturilor de maia.

  • Faina de calitate inferioara

Calitatea fainii cu care alimentezi maiaua lichida poate avea un impact major. Faina prelucrata intens, asa cum este cea alba, si cele care contin aditivi pot afecta negativ sanatatea maialei. Opteaza pentru faina integrala, organica sau faina cu un continut ridicat de proteine, pentru a asigura o dieta bogata pentru cultura pe care o ingrijesti.

  • Apa clorinata

Clorul din apa poate inhiba cresterea culturilor de maia. Daca apa de la robinet este tratata cu clor, acesta poate fi motivul pentru care maiaua lichida nu prospera. Lasa apa sa stea peste noapte intr-un recipient deschis pentru a permite clorului sa se evapore sau foloseste apa filtrata.

  • Contaminare cu mucegai sau bacterii

Atentie unde pastrezi maiaua lichida! Daca aceasta vine in contact cu mucegai sau alte bacterii daunatoare, poate fi compromisa. Un alt lucru pe care il poti face inainte de a pregati maiaua este sa te asiguri ca borcanele si instrumentele pe care le folosesti sunt curate si sterilizate pentru a preveni contaminarea.

  • Lipsa rabdarii

Uneori, poate parea ca maiaua lichida nu mai este activa, cand de fapt are nevoie doar de timp pentru a se reechilibra dupa un stres, cum ar fi o schimbare brusca de temperatura sau o alimentare inadecvata.

Inainte de a declara ca maiaua a murit, oferiti-i timp si continua sa o alimentezi cu regularitate.

Secretul unei maiele sanatoase este atentia la detalii. Daca nu vrei sa pierzi timpul alegand ingredientele potrivite, asigurandu-te ca maiaua este hranita si ca temperatura este potrivita, alege maia lichida profesionala de la Lesaffre Romania.

Brutari si patiseri din toata lumea aleg Lesaffre pentru calitatea, traditia, dar si inovatia produselor sale. Vezi si tu cum un agent de crestere natural de top poate face diferenta!