Profilul țării României

Cea mai mare dintre țările balcanice, România are un peisaj montan dramatic și o coastă la Marea Neagră.

A văzut numeroase imperii venind și plecând de la roman și otoman la austro-ungar.

După al Doilea Război Mondial, țara a căzut sub stăpânire comunistă, deși conducerea a urmat o politică externă independentă de cea a Uniunii Sovietice.

Moștenirea liderului comunist Nicolae Ceaușescu a persistat mult timp după revolta care i-a adus prăbușirea în ziua de Crăciun 1989.

Având o dezvoltare mai lent decât alte foste țări comuniste din estul Europei, România a făcut un pas major departe de trecutul său, când a fost una dintre cele șapte țări care au aderat la NATO la sfârșitul lui martie 2004.

În aprilie 2005, Bucureștiul a semnat un tratat de aderare la UE, deschizând calea pentru ca România să adere la Uniune în ianuarie 2007.

CONDUCĂTORI

Președinte: Klaus Iohannis

Klaus Iohannis i-a provocat o înfrângere șocantă premierului Victor Ponta în turul secund al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014.

Domnul Ponta era lider în sondajele de opinie și l-a învins pe domnul Iohannis, primarul de centru-dreapta al orașului Sibiu din Transilvania, în primul tur de scrutin.

Dar domnul Iohannis, care a făcut campanie pe o platformă anticorupție, a câștigat o victorie decisivă cu o prezență record și a fost reales în 2019.

Premier: Nicolae Ciuca

Ministrul Apărării Ciucă a fost numit prim-ministru în noiembrie 2021, după ce a ocupat o perioadă interioară în decembrie precedent.

Fost șef de stat major militar, dl Ciuca este un apropiat al președintelui Iohannis și membru al Partidului Național Liberal de centru, pe care președintele îl conducea.

El conduce o coaliție cu social-democrații, care au avut performanțe bune la alegerile din decembrie 2020, precum și cu grupul etno-maghiar UDMR.

TIMELINE

Câteva date cheie din istoria României:

1859 – Domnul Alexandru Ioan Cuza este proclamat principe al Moldovei și Țării Românești.

1862 – Unirea celor două principate dunărene se consolidează într-un nou stat – România. Prințul Cuza lansează o politică ambițioasă de reformă.

Paradă de Ziua Națională pe lângă Palatul Parlamentului din București
Paradă de Ziua Națională pe lângă Palatul Parlamentului din București

1877-1878 – România câștigă independența deplină față de Imperiul Otoman prin alăturarea Rusiei în războiul ruso-turc. De asemenea, capătă o linie de coastă pe Delta Dunării.

1916 – România intră în Primul Război Mondial de partea aliaților.

1918 – Ca parte a acordului de pace de la sfârșitul războiului, România practic își dublează dimensiunea și populația.

1941-1944 – România luptă de partea germană împotriva Uniunii Sovietice, schimbă partea pe măsură ce forțele sovietice se apropie.

1945 – Se instalează guvernul susținut de sovietici.

1965 – Nicolae Ceauşescu devine lider al Partidului Comunist. El urmărește o politică externă care deseori contravine conducerii Moscovei, sporind în același timp guvernarea represivă și cultul personalității acasă.

Românii sărbătoresc căderea regimului Ceaușescu în decembrie 1989
Legendă imagine,Românii sărbătoresc căderea regimului Ceaușescu în decembrie 1989

1989 – Revoltă națională sângeroasă, Nicolae Ceauşescu și soția sa Elena sunt executați. Guvernul Frontului Salvării Naționale format de fostul aliat Ceaușescu Ion Iliescu.

2004 – România este admisă în NATO.

2007 – România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană.