Vitamine din complexul B: beneficii pentru sanatate!

Vitaminele B sunt un grup de nutrienți care joacă multe roluri importante în corpul dumneavoastră. Se găsesc într-o varietate de alimente, astfel încât majoritatea oamenilor obțin cantitățile recomandate de aceste vitamine numai prin dietă.

Cu toate acestea, anumiți factori pot însemna că organismul dumneavoastră are nevoie de mai multe vitamine B. Acestea includ vârsta, sarcina, opțiunile alimentare, condițiile medicale, genetica, medicamentele și consumul de alcool.

În aceste circumstanțe, poate fi necesară suplimentarea cu vitamine B. Suplimentele nutritive care conțin toate cele opt vitamine B sunt denumite vitamine din complexul B sau complex de vitamine B.

Iată beneficiile pentru sănătate ale vitaminelor din complexul B, precum și recomandări de dozare și potențiale efecte secundare.

Ce sunt vitaminele din complexul B?
Suplimentele din complexul B împachetează de obicei toate cele opt vitamine B într-o singură pastilă.

Vitaminele B sunt solubile în apă , ceea ce înseamnă că organismul nu le stochează. Din acest motiv, dieta ta trebuie să le furnizeze în fiecare zi. Au multe funcții importante și sunt vitale pentru menținerea sănătății.

Suplimentele complexe de vitamine B conțin de obicei următoarele:

  • B1 (tiamină). Tiamina joacă un rol esențial în metabolism, ajutând la transformarea nutrienților în energie. Cele mai bogate surse de hrană includ carnea de porc, semințele de floarea soarelui și germeni de grâu (1Sursă de încredere).
  • B2 (riboflavină). Riboflavina ajută la transformarea alimentelor în energie și, de asemenea, acționează ca un antioxidant. Alimentele cele mai bogate în riboflavină includ organele, carnea de vită și ciupercile (2Sursă de încredere).
  • B3 (niacină). Niacina joacă un rol în semnalizarea celulară, metabolism și producerea și repararea ADN-ului. Sursele alimentare includ puiul, tonul și lintea (3Sursă de încredere).
  • B5 (acid pantotenic). Ca și alte vitamine B, acidul pantotenic ajută organismul să obțină energie din alimente și este, de asemenea, implicat în producția de hormoni și colesterol. Ficatul, peștele, iaurtul și avocado sunt toate surse bune ( 4 ).
  • B6 (piridoxină). Piridoxina este implicată în metabolismul aminoacizilor, producția de celule roșii din sânge și crearea de neurotransmițători. Alimentele cele mai bogate în această vitamină includ năut, somon și cartofi ( 5 ).
  • B7 (biotina). Biotina este esențială pentru metabolismul carbohidraților și grăsimilor și reglează expresia genelor. Drojdia, ouăle, somonul, brânza și ficatul sunt printre cele mai bune surse alimentare de biotină (6Sursă de încredere).
  • B9 (folat). Folatul este necesar pentru creșterea celulelor, metabolismul aminoacizilor, formarea globulelor roșii și albe din sânge și diviziunea corectă a celulelor. Poate fi găsit în alimente precum legumele cu frunze verzi, ficatul și fasolea sau în suplimente sub formă de acid folic (7Sursă de încredere).
  • B12 (cobalamina). Poate cea mai cunoscută dintre toate vitaminele B, B12 este vitală pentru funcția neurologică, producția de ADN și dezvoltarea globulelor roșii. B12 se găsește în mod natural în surse animale, cum ar fi carnea, ouăle , fructele de mare și lactatele (8Sursă de încredere).
  • Deși aceste vitamine au anumite caracteristici, toate au funcții unice și sunt necesare în cantități diferite.

Cine ar trebui să ia un complex de vitamine B?
Deoarece vitaminele B se găsesc în multe alimente, cel mai probabil nu sunteți expus riscului de a dezvolta o deficiență atâta timp cât urmați o dietă completă.

Persoanele însărcinate sau care alăptează
În timpul sarcinii, cererea de vitamine B, în special B12 și acid folic, crește. Acest lucru se datorează faptului că sunt necesare pentru a sprijini dezvoltarea fătului.

Vârstnici
Pe măsură ce îmbătrânești, capacitatea ta de a absorbi vitamina B12 scade și apetitul tău scade, ceea ce face dificil pentru unii oameni să obțină suficientă vitamina B12 numai prin dietă.

Capacitatea organismului de a elibera B12 din alimente, astfel încât să poată fi absorbită, depinde de cantitățile adecvate de acid gastric.

Cu toate acestea, se estimează că 10-30% dintre persoanele de peste 50 de ani nu produc suficient acid gastric pentru a absorbi corect B12. Dacă luați medicamente pentru a reduce aciditatea din stomac pentru a trata refluxul de acid sau arsurile la stomac, acest lucru vă poate inhiba și absorbția B12

Deficiența B12 a fost legată de rate crescute de depresie și tulburări de dispoziție la persoanele în vârstă

Deficiențele de vitamina B6 și folat sunt, de asemenea, frecvente la adulții în vârstă

Cei cu anumite afecțiuni medicale
Persoanele cu anumite afecțiuni medicale – cum ar fi boala celiacă, cancerul, boala Crohn, alcoolismul, hipotiroidismul și anorexia – sunt mai susceptibile de a dezvolta deficiențe de nutrienți, inclusiv vitaminele B.

Vegetarieni și vegani
Vitamina B12 se găsește în mod natural în produsele de origine animală precum carnea, lactatele, ouăle și fructele de mare.

Veganii și vegetarienii stricti ar putea fi expuși riscului de a dezvolta o deficiență de B12 dacă nu primesc suficientă această vitamină prin alimente sau suplimente fortificate (23Sursă de încredere).

O vitamină zilnică din complexul B poate ajuta la asigurarea faptului că persoanele care aleg să urmeze diete care elimină produsele de origine animală primesc suficient din acești nutrienți importanți .

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de vitamine B
În timp ce anumite condiții fac necesar ca unii oameni să suplimenteze cu vitamine din complexul B, cercetările au arătat că luarea unui supliment de vitamina B poate fi utilă chiar și pentru persoanele care nu au o nevoie crescută de acești nutrienți.

Poate reduce stresul și poate stimula starea de spirit
Vitaminele din complexul B sunt adesea folosite pentru a reduce oboseala și pentru a stimula starea de spirit. Unele studii sugerează că vitaminele B vă pot ridica moralul și vă pot îmbunătăți performanța cognitivă.

Previous post Anemia… lucruri interesante de stiut
Next post Moduri impresionante în care vitamina C aduce beneficii organismului tău