Ce trebuie sa stii despre infectia cu Helicobacter Pylori

Ce este Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori, cunoscut si sub denumirea de H. pylori, este o bacterie care se gaseste frecvent in stomac. Aproximativ jumatate din populatia lumii are aceasta bacterie.

Cele mai multe persoane infectate cu H. pylori nu prezinta simptome si nu vor dezvolta niciodata probleme. Cu toate acestea, H. pylori este capabil sa provoace o serie de probleme digestive, inclusiv ulcer si, mai rar, cancer de stomac. Nu este clar de ce unele persoane cu H. pylori se confrunta cu aceste afectiuni, iar altele nu.

Factori de risc

Se crede ca H. pylori se raspandeste oral sau prin materiile fecale. Practic, o persoana se poate infecta cu aceasta bacterie atunci cand nu se spala bine pe maini dupa ce a folosit toaleta. Totodata, bacteria H. pylori se poate lua in urma contactului cu apa sau alimentele contaminate.

H. pylori provoaca modificari ale stomacului si duodenului (prima parte a intestinului subtire). Bacteria infecteaza tesutul protector care captuseste stomacul (mucoasa stomacului), ducand la eliberarea anumitor enzime si toxine si la activarea sistemului imunitar. Impreuna, acesti factori pot rani direct sau indirect celulele stomacului sau duodenului. Mai exact, bacteria H. pylori poate provoca inflamatie cronica a peretilor stomacului (gastrita sau, in cazuri mai grave, ulcer) sau a duodenului (duodenita).

Conform statisticilor, copiii sunt mai predispusi sa se infecteze cu bacteria H. pylori din cauza igienei neadecvate. Totodata, persoanele care traiesc in tari mai putin dezvoltate, care locuiesc in aceleasi locuinte cu persoane deja infectate, care nu au acces la apa calda sau care traiesc in locuinte supraaglomerate prezinta un risc mai mare de a se infecta cu aceasta bacterie.

Simptome

Majoritatea persoanelor cu gastrita cronica sau duodenita cauzata de H. pylori nu prezinta simptome. Cu toate acestea, aproximativ 5-10% dintre oameni dezvolta probleme mai grave, inclusiv ulcere gastrice sau duodenale si, rareori, tumori ale stomacului.

Ulcerele pot provoca o varietate de simptome precum:

  • balonare;
  • durere sau disconfort ( de regula, in partea superioara a abdomenului);
  • senzatie de plenitudine dupa un consum mic de mancare;
  • lipsa poftei de mancare;
  • arsuri la stomac;
  • greata sau varsaturi;
  • scaune inchise la culoare;
  • oboseala.

Mai rar, gastrita cronica poate provoca modificari anormale ale mucoasei stomacului, care pot duce la anumite forme de cancer.

Tratament

Persoanele cu ulcer gastric sau ulcer duodenal activ asociat cu infectia cu H. pylori trebuie tratate. Tratamentul poate ajuta la vindecarea ulcerului, la prevenirea reaparitiei sale si la reducerea riscului de complicatii (cum ar fi sangerarea).

De regula, tratamentul consta in administrarea de doua antibiotice diferite, precum si a unui medicament pentru reducerea acidului gastric. Cu cat exista mai putin acid gastric in stomac, cu atat sunt mai eficiente antibioticele.

Cele mai frecvent recomandate medicamente pentru tratarea infectiei cu H. pylori sunt claritromicina, esomeprazol (sau lansoprazol, rabeprazol, pantoprazol), metronidazol si amoxicilina.

mai multe informatii puteti afla de la specialiștii Centrului Medical Misca