Anemia… lucruri interesante de stiut

Anemia este a doua boala in lume ca incidenta, dupa caria dentara.

Cand spun asta, specialistii se refera in special la anemia feripriva, cea caracterizata prin carenta de fier. Alimentele care se consuma in zilele noastre sunt procesate in marea majoritate, astfel substantele nutritive sunt extrase si inlocuite cu altele care sunt calorice, dar nu sunt nutritive. Cu alte cuvinte ne ingrasam dar nu ne vitaminizam. De aici si celebra expresie: Mancam dar nu ne hranim…

„Anemia este o afectiune caracterizata printr-o scadere a parametrilor care apreciaza cantitatea de eritrocite din circulatia sanguina – numarul, volumul si continutul in hemoglobina al acestora. Anemia poate fi definita ca fiind scaderea hemoglobinei la valori sub 13g/dl la barbati, sub 12 g/dl la femei si sub 11 g/dl la varstnici.

Anemia nu este o boala propriu-zisa ci o consecinta a altor afectiuni care modifica cantitatea, volumul si continutul in hemoglobina a eritrocitelor. In urma aflarii cauzei acestor afectiuni se poate institui un tratament tintit pentru a corecta nivelul parametrilor indicilor eritrocitari si ai hemoglobinei.

Cele mai frecvente simptome ale anemiei sunt oboseala, slabiciunea, ameteala si pierderea vederii timp de cateva secunde. Aceste simptome se manifesta de obicei atunci cand afectiunea ajunge intr-un stadiu avansat. Din acest motiv de cele mai multe ori anemia usoara se descopera intamplator”- dr Anca Aparu- medic specialist hematologie (cdt-babes.ro)

O cauza importanta a anemiei o reprezinta deficienta de vitamina B12 sau acid folic, cunoscuta si sub numele de anemie megaloblastica. Mecanismele deficientelor pot fi multiple. De exemplu o cauza frecventa este data de eliminarea unei cantitati ridicate de vitamina B12 din alimentatie prin eliminarea consumului de carne la persoanele strict vegetariene. O alta explicatie pentru anemia megaloblastica poate fi un deficit de absorbtie care poate fi congenital, cum este absenta factorului intrinsec, sau dobandit prin mecanism autoimun, de exemplu boala Addison-Biermer care este cea mai frecventa cauza de anemie megaloblastica. Debutul anemiei megaloblastice este lent, insidios, adesea cu anemie severa bine tolerata. Se manifesta prin 3 sindroame mai mult sau mai putin pronuntate, fara a avea o corelatie intre ele :

  • sindromul anemic – determina astenie fizica, ameteli, palpitatii si paloare sclero-tegumentara
  • sindromul digestiv – se manifesta prin anorexie, greata, epigastralgie (durere localizata in epigastru – zona superioara si mediana a abdomenului) si limba rosie depapilata
  • sindromul neurologic – este pus in evidenta, in cazul unei anemii aflate intr-un grad avansat, prin tulburari senzitive cu parestezii, tulburari motorii, tulburari de memorie si psihice

Potrivit sursei citate, in afara de aceste trei cauze importante ale anemiei, intalnim si alte tipuri de anemii mai putin frecvente, dar care necesita investigatii mai complexe cum sunt punctia, aspiratul medular sau biopsia medulara. Avand in vedere ca celulele rosii sunt formate in maduva osoasa, orice factor care perturba hematopoieza poate cauza o afectare directa a precursorilor eritrocitari rezultand anemia.