Ziua mondială a siguranţei alimentare este marcată anual pe 7 iunie, pentru a atrage atenţia, a inspira acţiuni şi a ajuta la prevenirea, detectarea şi gestionarea riscurilor alimentare.

Tema Zilei mondiale a siguranţei alimentare în 2022 este „Safer food, better health” („Mâncare mai sigură, sănătate mai bună”), atrăgând atenţia în privinţa nevoii de îmbunătăţire a sănătăţii umane şi în privinţa nevoii de prevenire, detectare şi gestionare a riscurilor transmise prin alimente.

Sloganul din 2022 este „Food safety is everyone’s business”, un memento potrivit căruia cu toţii avem un rol în păstrarea siguranţei alimentelor de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare, de la fermă până la masa.

Evenimentul marchează a patra ediție din acest an, câștigând mai multă relevanță la nivel mondial. Obiectivul său principal este de a atrage atenția și de a inspira acțiuni care să contribuie la prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor legate de alimente, contribuind la siguranța alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricultură, accesul pe piață, turismul și dezvoltarea durabilă.

Importanța siguranței alimentare

Accesul la cantități suficiente de alimente sigure este cheia pentru susținerea vieții și promovarea sănătății bune. Bolile alimentare sunt de obicei de natură infecțioasă sau toxică și adesea invizibile pentru ochi simplu, cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau substanțe chimice care pătrund în organism prin alimente sau apă contaminate.

Siguranța alimentară are un rol esențial în asigurarea faptului că alimentele rămân în siguranță în fiecare etapă a lanțului alimentar – de la producție la recoltare, procesare, depozitare, distribuție, până la preparare și consum.

Se estimează că 4.20.000 de oameni din întreaga lume mor în fiecare an după ce au consumat alimente contaminate, iar copiii sub 5 ani poartă 40% din povara bolilor transmise prin alimente, cu 1.25.000 de decese în fiecare an.

Consumatorii au puterea de a conduce la schimbare.

Făcând alegeri alimentare sigure și sănătoase, contribuiți la reducerea poverii globale a bolii și susțineți sistemele alimentare durabile.

Universitățile, școlile și locurile de muncă ar trebui să includă educația privind siguranța alimentară în politicile de bunăstare. Luați în considerare includerea formării educaționale în materie de siguranță alimentară ca parte a dezvoltării profesionale, optând pentru cursurile de igienă susținute în centre de formare profesională.

Restaurantele, fast-food-urile, cafenelele sau orice alt loc unde se servește mâncare ar trebui să se asigure că toate reglementările privind siguranța alimentară sunt respectate, de exemplu, prin aplicarea proceselor de analiză a pericolelor și punctelor critice (HACCP) și a tuturor procedurilor de operare standard relevante, precum și prin furnizarea de instruire adecvată oricărei persoane care manipulează alimente.

Centrul de formare profesională Eurodeal recomandă: ” Dacă afacerea dvs. este din domeniul HoReCa, cursurile noastre de igiena asigură ca personalul  să  aibă pregătirea corectă și certificarea pentru a vă menține locațiile să funcționeze fără probleme și, mai important, în siguranță.”

Este esențial pentru oricine lucrează acolo unde alimentele sunt produse, vândute sau servite. Acest curs o acoperă elementele de bază despre cum să manipulați corect consumabilele, cum ar fi contaminarea alimentelor, alergiile și bacteriile, standardele de siguranță și curățarea.

Cursurile de noțiuni fundamentale de igienă organizate de EURODEAL sunt acreditate de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Lipsa unui certificat de instruire profesionala privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă se pedepsește cu o amendă între 500 lei la 1000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 5000 lei la 10.000 de lei pentru persoanele juridice care angajează personal fără atestat de igienă.

Indiferent dacă lucrați în catering, ospitalitate sau comerț cu amănuntul, cursul organizat de  EURODEAL de igiena alimentară explică pericolele asociate cu igiena necorespunzătoare a alimentelor și ce trebuie să faceți pentru a menține siguranța alimentelor. Asigurați-vă cele mai bune practici lucrați pentru respectarea legislației!

Afla mai multe detalii despre cursuri pe: https://cursuridecalificare.ro/cursuri-de-igiena-obligatorii.php

Modulele acestor cursuri de igiena sunt urmatoarele:

Modulul 1: Servicii de productie, depozitare, transport si comercializare a alimentelor; inclusiv alimentatie publica si a colectivitatilor.

Modulul 2: Servicii de curatenie in unitati de asistenta medicala, colectivitati de copii si tineri, unitati de cazare, hoteluri, moteluri, cabane etc.

Modulul 3: Productia si distributia apei potabile, inclusiv a apei potabile si îmbuteliate.

Modulul 4: Servicii de ingrijire corporala.

Modulul 5: Servicii tip dezinfectie,dezinsectie,deratizare.